Multa pyydettiin ohjetta tekemiini rätteihin. Anoppi sen mulle aikoinaan opetti, eikä näin ollen ole havaintoa, missä alkuperäinen ohje on. Kirjoitan ohjeen niin kuin olen sen oppinut. Lopputuloksen pitäisi näyttää jokseenkin tältä

Langaksi sopii parhaiten hyvin kosteutta imevä, vähän karhea lanka. Imukyvyltään hyviä ovat bambu, merseroimaton puuvilla ja hamppu. Tiheydellä ja puikkokoolla ei ole merkitystä. Itse olen rättini tehnyt alennuksesta hankkimistani Novitan Bambu-langoista 3-3,5 -puikoilla. Viimeistelyyn tarvitsee myös virkkuukoukkua.

Ohje

Luo 20 silmukkaa. Jätä pitkähkö langanpätkä hännäksi, tarvitset sitä viimeistelyyn.

Rivi 1 (ja kaikki parittomat rivit): Neulo kaikki silmukat oikein

Rivi 2: 5o, lk, neulo kunnes puikolla on jäljellä 2s. Käänny. (Jos et halua reikää kääntymiskohtaan, tee w&t-käännös)

Rivi 4: 5o, lk, neulo kunnes puikolla on jäljellä 4s. Käänny.

Rivi 6: 5o, lk, neulo kunnes puikolla on jäljellä 6s. Käänny.

Rivi 8: 5o, lk, neulo kunnes puikolla on jäljellä 8s. Käänny.

Rivi 10: 5o, lk, neulo kunnes puikolla on jäljellä 10s. Käänny.

Rivi 12: Päättele 5s, neulo kerroksen loppuun.

Neulo kerroksia 1-12 kunnes terälehdet muodostavat täysympyrän. Omassa rätissäni terälehtiä on 16. Viimeisen terälehden jälkeen päättele s:t ja jätä pitkähkö langanpätkä. Ompele langanpätkällä aloitus- ja lopetusrivit yhteen, jolloin rätti muodostaa ympyrän.

Alussa jättämälläsi langanpätkällä tee näin: pujottele lanka keskelle jäävän reiän reunoja pitkin ja kiristä jonkin verran, älä kuitenkaan ihan umpeen. Kiinnitä lanka parilla pistolla. Virkkaa ketjusilmukoilla 4-5cm pitkä lenksu ja kiinnitä sen toinen pää keskellä olevan reiän vastakkaiselle puolelle.

Päättele langanpäät.

Rätti pääsee parhaaseen imuunsa muutaman pesukerran jälkeen. Vältä huuhteluaineen käyttöä.

 

Sitten vielä pikaiseen no poo -kuulumisia. Eilen sain yksityiskohtaisen opastuksen pesutapaan, jolla hiukset saa puhtaiksi ilman mitään apuaineita. Eilen hiukka rasvaiset hiukset ovat nyt puhtaat Jos tämä pesutapa toimii kaksi viikkoa, julistan itseni vieroittuneeksi sampoosta ja pistän kuvan täysin luonnontilassa olevista hiuksista.